Handige weetjes

Jullie huwelijk is een gebeurtenis die eenmalig is. Er is geen herkansing. Uit ervaring kan ik jullie een aantal tips geven die wellicht van pas kunnen komen voor een onbezorgde en perfecte dag.

Zorg voor een ceremoniemeester.
Een ceremoniemeester zorgt voor een goed verloop van de dag. Probeer niet zelf alles te regelen maar geef het uit handen. Zo kunt u zorgeloos genieten van alle momenten. Een ceremoniemeester kan ook een hulp en aanspreekpunt zijn voor de fotograaf.

Kies voor een professionele fotograaf.
Een professionele fotograaf is natuurlijk geen garantie voor een geslaagde reportage, maar jullie zijn er wel zeker van dat de fotograaf weet waar hij of zij mee bezig is. Met alle respect, laat de foto’s niet over aan de buurman, familielid of kennis die wel eens foto’s heeft gemaakt. Voorkom een teleurstelling.

Voorkom haast bij de ceremonies.
Er zijn een aantal momenten die zeker vastgelegd moeten worden. Neem de tijd bij de handtekening, de ringen, de kus of andere momenten. Zo heeft de fotograaf de tijd om die momenten vast te leggen.

Houd de hand van je huwelijkspartner onderhands vast bij het aanschuiven van de ring.
Het komt nogal eens voor dat bij de ringceremonie het zicht op de ring door de eigen handen geblokkeerd wordt. Dat is jammer. Door de hand van je huwelijkspartner onderhands vast te houden blijft de ring voor de aanwezigen zichtbaar. En dus ook voor de fotograaf.

Zorg voor een alternatieve locatie voor een fotoshoot.
Nederland heeft onbestendig weer. Hoe goed jullie de dag ook plannen, het weer is niet te plannen. Zorg voor een alternatief voor de fotoshoot zodat jullie een uitwijkplaats hebben indien het weer fotograferen in de buitenlucht niet toelaat.

Parkeer gelegenheid voor de fotograaf.
Laat de fotograaf geen kostbare tijd verliezen bij het zoeken naar parkeergelegenheid. Reserveer indien mogelijk een parkeerkaart bij het gemeentehuis, waar parkeren in de meeste gevallen grote beperkingen heeft.

Stuur de fotograaf ook een uitnodiging.
Om een fotoalbum compleet te hebben is het mooi als de trouwkaart daarin verwerkt kan worden, ook in digitale trouwalbums.

Plan een fotoshoot indien mogelijk na de ceremonies in.
De trouwdag is een spannende dag. Die spanning is soms zichtbaar in de houding en gezichtsuitdrukkingen. Bovendien is er vaak een strak tijdschema; je kunt ten slotte niet te laat komen op je eigen huwelijk. De fotoshoot na de huwelijksvoltrekking inplannen kan een stuk rustgevender zijn, meer ontspannen en stralender. De spanning is er dan vaak vanaf.
Een fotoshoot kan natuurlijk ook gesplist worden; een deel voor de ceremonie, en een deel erna.

Neem de tijd voor een fotoshoot.
De tijd vliegt op een trouwdag. Probeer toch minimaal één uur uit te trekken voor foto’s. Liever nog meer. Hoe meer tijd er beschikbaar is, hoe meer mogelijkheden er zijn. Bovendien is er dan gelegenheid om te wennen aan het fotograferen. Foto’s aan het eind van een fotoshoot zien er vaak meer naturel uit.

Zorg voor assistentie bij de fotoshoot.
Het is prettig om iemand vertrouwds bij de fotoshoot te hebben. Een broer, zus, ouder, goede vriend of ceremoniemeester. Samen kunnen we zorgen dat jullie het mooist op de foto komen: een stropdas die recht zit, de make-up bijwerken of de haren. Vier ogen zien meer dan twee. Zorg dat het iemand is die jullie vertrouwen, waar jullie je prettig bij voelt en die jullie goed kent. Maar niet teveel mensen want dat zorgt voor teveel afleiding.

Geef de ceremoniemeester een lijst voor de groepsfoto’s
De fotograaf kent niet alle gasten. Een ceremoniemeester wel. Geef de ceremoniemeester een lijst met groepen die u wilt laten fotograferen en laat de ceremoniemeester zorgen dat die groepen bij elkaar komen. Zo kan de fotograaf zich concentreren op het fotograferen.

Wees jezelf bij een fotoshoot.
Het zal een spannende dag zijn. Probeer van elkaar te genieten en wees jezelf. Zo worden de foto’s het mooist.

Persoonlijk touch bij een fotoshoot
Hebben jullie iets bijzonders, iets waar herinneringen aan verbonden zijn? Wellicht kan het gebruikt worden in een fotoshoot. Dit kan een huisdier zijn, een speciale locatie of een zelfs pluche beest. Maar ook een plaid, een kleurrijke paraplu of een fles champagne met glazen kan een welkome aanvulling zijn bij een fotoshoot.

Laat weten wat jullie verlangen van de fotograaf.
Foto ideeën en thema’s zijn leuk, maar doe niets wat jullie niet willen of waar jullie je niet lekker bij voelen. Spreek dit met de fotograaf door zodat uw wensen duidelijk zijn en hij of zij weet wat kan en wat niet kan.

De fotoshoot op een andere dag?
Is de huwelijksdag volgepland? Hebben jullie geen of te weinig tijd voor een rustige ontspannen fotoshoot? Bekijk dan de mogelijkheid om een fotoshoot op een andere dag te doen zodat jullie in alle rust in alle pracht op de foto gezet kunnen worden.

Combinatie film en foto’s
Wanneer jullie de huwelijksdag ook op film vast laten leggen, maak dan duidelijke afspraken met de fotograaf en cameraman. Zorg dat ze elkaar niet voor de voeten lopen. Maar zorg ook dat bij het filmen geen gebruik gemaakt wordt van felle filmlampen. Dit kan een nadelig effect hebben op de foto’s.

Voorkom dat iedere gast tijdens de officiële gelegenheden voorop wil staan met de eigen camera.
Jullie hebben een professionele fotograaf ingehuurd. Laat die tijdens de officiële gelegenheden, kerk, gemeentehuis en de fotoshoot zijn werk doen. Voorkom dat gasten met alle goede bedoelingen voorop willen staan om zelf foto’s te maken. De kans is groot dat ze voor de professionele fotograaf in de weg staan.

Laat uw gasten toch een camera meenemen.
Als uw gasten ook een camera bij hebben krijgen jullie samen met de foto’s van de fotograaf een prachtig overzicht van de dag, ook van de momenten die jullie gemist hebben of vergeten zijn. Vooral bij een receptie, diner en feestavond leveren de foto’s van de gasten een prachtig spontaan beeld van uw dag.
Maar pas op dat de gasten niet massaal gaan fotograferen als de ingehuurde fotograaf aan het werk is tijdens de officiële momenten.

Comments are closed.