Vragen

De antwoorden op een aantal veelgestelde vragen heb ik hier geplaatst. Mochten jullie nog een andere vraag hebben, neem dan gerust contact met mij op.

In welke delen van het land bent u werkzaam?
Afstand is geen belemmering. Ik kom uit de regio Eindhoven maar fotografeer in heel het land. Eerdere reportages zijn onder andere gemaakt in Breda, Alphen a/d Rijn, Waddinxveen, Maarssen, Huizen, Amstelveen, Deventer en Groningen. En natuurlijk ook in de regio Eindhoven. Uiteraard worden reiskosten wel in rekening gebracht.

Hoe worden de foto’s bewerkt?
Alle foto’s worden in RAW formaat gemaakt en stuk voor stuk in Photoshop geoptimaliseerd. Het maakt niet uit of het 300 foto’s zijn of 700 foto’s. Jullie blijven zoals jullie zijn: er worden geen imperfecties weggewerkt, hooguit verzacht om minder op te vallen. En alleen als de foto het vereist.

Waarom duurt het zo lang voor het album geleverd wordt?
Goed werk heeft tijd nodig. Het selecteren, bewerken en samenstellen kost minimaal twee weken. Ik besteed hier liever een week meer aan om te zorgen dat het helemaal in orde is. Wanneer het ontwerp klaar is heeft de leverancier zeker vier tot zes weken nodig voordat het album geleverd wordt.

Kan ik al een paar foto’s krijgen of moet ik wachten tot de overhandiging van de hele reportage?
Ik probeer altijd een selectie van de foto’s op de dag na het huwelijk gereed te hebben. Deze selectie laat in een twintigtal foto’s de hele  dag zien. Deze foto’s worden opgestuurd via email in een klein formaat dat geschikt is voor internet.
Deze foto ga ik enkele dagen later ook gebruiken voor een mooi blogbericht.

Hoeveel foto’s krijg ik op DVDrom en USB stick?
Het is moeilijk om het aantal foto’s dat ik tijdens een reportage maak te noemen. Dit is per bruiloft anders. Over het algemeen zal het aantal foto’s tussen de 300 en 700 liggen, afhankelijk van de dag. Maar indien het zo uitkomt kunnen het er ook meer worden. Het aantal foto’s is niet belangrijk. Het is wel belangrijk dat alles wat op de foto moet staan erop staat. Daar kunnen jullie zeker van zijn.

Hoeveel foto’s komen er in een album?
Het antwoord is simpel: meer dan voldoende. Ik kijk namelijk niet naar een (maximum) aantal foto’s, maar naar een complete weergave van de dag. Op elke bladzijde in het album worden meerdere foto’s gebruikt voor zowel achtergrond, voorgrond en opvulling. Elk album blijft zodoende een ontdekkingsreis waarbij jullie keer op keer verrast wordt door onverwachte details. Het is niet ongewoon als er meer dan 100 foto’s in het album verwerkt zijn.

Tot welk formaat kan ik de foto’s afdrukken?
De bestanden zijn maximaal 22 megapixels groot. Van dit formaat is het mogelijk om uitstekende kwaliteit foto’s en canvassen te laten afdrukken tot 50x70cm of groter. Zelfs een afdruk van 2×3 meter is mogelijk.
Indien er panorama’s zijn gemaakt kunnen die een afmeting van maar liefst 50 megapixels hebben, of meer.

Moet ik bijbestellingen altijd zelf regelen?
Jullie krijgt alle foto’s op DVDrom in de hoogste resolutie. Zodoende kunnen jullie alles zelf bijbestellen zonder op extra kosten gejaagd te worden. Natuurlijk kan ik de bijbestellingen ook verzorgen, maar uitsluitend op verzoek. In dat geval zullen de prijzen van de afdrukken hoger zullen zijn dan wanneer jullie het zelf doen.

Krijg ik de bladen van het album ook op DVDrom of USB stick?
Ja. In een lage resolutie in PDF formaat. Zodoende kunnen jullie het album ook op de computer door bladeren. Kiest u voor een reportage zonder album, dan zal er natuurlijk geen album op de DVDrom of USB stick bij zitten.

Hoe is het eigendoms- / auteursrecht op de foto’s geregeld?
Alle foto’s worden en blijven jullie eigendom. Jullie kunnen doen en laten wat jullie ermee willen. Het enige recht dat ik me behoud is het gebruik van enkele van de mooiste foto’s en/of albumbladen voor portfolio doeleinden zoals op deze site. Alvorens ik dat wil doen zal ik dit altijd eerst overleggen.

Wat moet ik doen als mijn DVDrom of USB stick niet meer leesbaar of kwijt is?
Allereerst wil ik adviseren om een of meerdere kopieën te maken, en voor gebruik de foto’s naar de harde schijf te kopiëren. Mocht het toch zo zijn dat de foto’s kwijt zijn of raken, neem dan contact op. Er wordt door mij altijd een backup bewaard. Die wordt dan tegen een kleine vergoeding opgestuurd (materiaalkosten + verzendkosten).

Kan ik nog een extra album nabestellen?
Ja dat kan. Een album kan kwijt raken, beschadigen of misschien willen jullie gewoon een extra exemplaar. Het is altijd mogelijk om een extra album te bestellen. De kosten voor een extra album zijn lager dan het eerste exemplaar omdat het ontwerp reeds gemaakt is. Neem vrijblijvend contact op voor de mogelijkheden en prijzen.

Wat voor apparatuur wordt er gebruikt?
Ik gebruik professionele camera’s van het merk Canon met daarbij professionele objectieven van hoogwaardige kwaliteit. Er wordt geen gebruikt gemaakt van studioflitsers. Een krachtige flitser op de camera is voldoende om snel en onopvallend te zijn en blijven.

Worden de foto’s in een blog of op een sociale media geplaatst?
Een selectie van foto’s wordt gebruikt voor een blogbericht, samen met een kort verslagje van de dag. Dit zijn altijd de foto’s die jullie al gezien hebben. Mocht het zo zijn dat er bezwaar is op het publiceren van de foto’s, geef dat dan door. Er wordt altijd rekening gehouden met jullie wensen.
Op de sociale media Facebook en Twitter wordt er melding gemaakt van het blogbericht.

Moet ik een aanbetaling doen?
Nee. Dat heeft alles te maken met onderling vertrouwen. De factuur komt pas bij het overhandigen van de trouwreportage.

Wat gebeurt er wanneer u ziek bent?
Als ik niet in staat ben om uw huwelijksreportage te fotograferen zorg ik voor een vervangende fotograaf.

Comments are closed.